Of emoties nu hoog opgelopen zijn of dat problemen te lang onopgelost blijven; je besluit te scheiden. “Genoeg is genoeg”, denk je en je weet zeker dat je uit elkaar wil gaan. Toch is het belangrijk er even bij stil te staan voordat je de scheiding in werking zet.
Het is van groot belang een pas op de plaats te maken, omdat zowel uit onderzoek als de praktijk blijkt, dat mensen er achteraf bezien toch niet klaar voor waren. De helft van de mensen die het initiatief nam voor de scheiding bijvoorbeeld, heeft daar achteraf spijt van. En overhaaste scheidingen brengen grote risico’s met zich mee; vechtscheidingen, ouderverstoting, kinderen die geen contact meer hebben met hun vader, depressies, advocaatkosten die de pan uit rijzen, verliezen van sociale contacten. Het is een greep uit verstrekkende en vaak onvoorziene gevolgen van ongezonde processen. Dat kan anders.
Wanneer je het beste met jezelf voor hebt, je kinderen en je partner, is het verstandig geen overhaaste beslissingen te nemen maar eerst met andere ogen naar de situatie te kijken. Dit is cruciaal voor de toekomst. Het zet de toon voor het verloop van je eigen leven en dat van je kinderen en partner. Alle betrokkenen verdienen het om in alle rust de ontstane situatie te overdenken. Dat is vaak moeilijk om alleen te doen, omdat je huidige denkwijze mede oorzaak is van de problemen. Lees er daarom over, praat met familie, vrienden en schakel professionele hulp in.
Zodra emoties een veilig plek hebben en vervolgstappen onderzocht, gepland en voorbereid zijn, heb je onmisbare stappen gezet. Daaronder valt ook het creëren van een nieuwe omgangsvorm met je kinderen en, als co-ouder, met je toekomstige ex-partner. Pas als deze belangrijke bouwstenen gelegd zijn, ben je klaar om de scheiding aan te vragen.
Σχόλια