top of page
  • Foto van schrijverIra Slikker

Alcohol- of drugsmisbruik in de relatie

Ik kan me voorstellen dat je je partner wil helpen, maar het is een misvatting dat je dat kunt. Drugs- en alcoholmisbruik kan genetisch bepaald zijn en is een ziekte. Een ziekte die je niet kan genezen door het opbrengen van begrip, vergeving en zorg. Het vereist een professionele behandeling om het slopen van levens te beëindigen.


Wat je wel kunt doen, is invloed uitoefenen op de keuzes van je partner. Je kunt je partner een keuze voorleggen; of jou en de kinderen kwijt, of hij/zij ziet de verwoestende realiteit van de verslaving onder ogen en zoekt onmiddellijk professionele hulp. Het moet absoluut duidelijk worden dat je niet in een relatie zal blijven zolang er sprake is van alcohol- of drugsmisbruik. Je dwingt je partner op deze manier tot actie over te gaan. Door op een liefdevolle maar overduidelijke manier je beslissing voor te leggen, vergroot je de kans dat hij/zij de telefoon pakt. Blijf aandringen op een keuze, het is een geschenk aan je partner.


Als je partner zich blijft verzetten, moet je beslist een punt achter je relatie zetten. Je moet bereid zijn je partner te verlaten en de situatie te forceren. Wil bij elkaar uit de buurt blijven totdat het probleem volledig en geruime tijd onder controle is. Er zijn geen uitzonderingen en er is geen onderhandelingsruimte voor je partner.

Op afstand kun je van je partner houden en zorg dragen voor zijn of haar zaken, maar woon niet met hem of haar samen. Om schade voor de kinderen te bepreken kun je uitleggen dat papa of mama een ziekte heeft en ergens anders beter kan worden. Dat kunnen kinderen doorgaans beter begrijpen. Bevries de relatie voor jezelf en de kinderen voor de toekomst. Je kunt nu alleen hopen dat je partner tot zijn positieven komt.


Als je partner ten onder gaat aan de controle van alcohol of drugs, dan is het voor hem/haar onmogelijk bewuste keuzes te maken. De verslaving verandert wie je partner is. Waarden en normen, integriteit en logisch denken verdwijnen als sneeuw voor de zon. In deze situatie heb je niet langer te maken met je partner, maar uitsluitend met drugs of alcohol. Tegen deze vernietigende kracht moet je jezelf en kinderen, beschermen. Doe je dat niet, dan geef je jezelf en je kinderen over aan gevaar. Je zult je moed bij elkaar moeten rapen en besluiten dat je niet langer wil leven met een partner die verslaafd is en weg gaan.


Wanneer je denkt dat je partner alcohol- of drugsverslaafd is, neem dan contact op met de huisarts. De huisarts kan helpen bij het bevestigen van je vermoedens en een behandelaar adviseren.


Comments


bottom of page