top of page
  • Foto van schrijverIra Slikker

LEVENSLESSEN: EEN MUST IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS “Jong geleerd [gewend] oud gedaan”

Bijgewerkt op: 7 nov. 2023


Heb jij op school, op basis van wetenschap, geleerd hoe relaties werken?


Er is geen geïnstitutionaliseerd onderwijsprogramma voor: hoe mensen succesvol kunnen zijn in relaties.

· We ontmoeten veel mensen

· Raken met mensen bevriend

· Werken samen

· Of worden verliefd

Dan is het een ongelofelijk belangrijke, zo niet noodzakelijke levensvaardigheid om te hebben.


Je denkt misschien:

Maar waarom zou ik me er druk om maken?

Waarom zou ik het leren?

Waarom gaan we niet gewoon op ons instinct af, of op ons gevoel?

Waarom doen we niet gewoon wat onze ouders deden, of wat onze vrienden doen in hun eigen relaties en vriendschappen?

Misschien hebben we al positieve relaties in ons leven, dus waarom kunnen we niet gewoon meegaan met wat we al weten?

Als relaties goed genoeg zijn, waarom dan verbeteren?

Uit een longitudinaal onderzoek, waarbij de gezondheid van studenten vanaf 1938 gedurende bijna 80 jaar werd gevolgd, bleek dat, meer dan wat dan ook, positieve relaties hen hielpen langer, gezonder en gelukkiger te leven. Om de studie nog geloofwaardiger te maken, namen de onderzoekers later ook inwoners van een binnenstad uit minder bevoorrechte milieus op. Zij ontdekten dat dezelfde positieve resultaten van het hebben van gezonde relaties zich voordeden bij zowel de afgestudeerden als bij de minder bevoorrechte inwoners.



"Het was hóe tevreden ze waren in hun relaties. De mensen die het meest tevreden waren in hun relaties op hun vijftigste waren het gezondst op hun tachtigste”



  • Hechte relaties, meer dan geld of roem, zijn wat mensen hun leven lang gelukkig houdt

  • Die banden beschermen mensen tegen de klappen van het leven, helpen mentale en fysieke achteruitgang uit te stellen, en zijn betere voorspellers voor een lang en gelukkig leven dan sociale klasse, IQ, of zelfs genen


Vragen:

Heeft iemand je ooit verteld dat je met een zachte start een discussie moet beginnen, en waarom dat zo effectief is? Dus met een zachte stem en vriendelijke woorden?

Of hoe je zelfverzekerd, maar zonder kritiek of schuldgevoel je behoeften kunt uiten, en hoe dat leidt tot meer begrip?

Wanneer heeft iemand je ooit geleerd dat wanneer je in een verhitte discussie verwikkeld raakt met iemand, je eigenlijk lichamelijk opgewonden bent - stresshormonen, snelle hartslag, zelfs vlucht- of vechtgedrag - dat het bijna onmogelijk is om redelijk te denken of te communiceren en dat je een pauze moet nemen om te kalmeren voordat de dingen uit de hand lopen?

Wanneer heeft iemand je opzettelijk geleerd wat empathie is en hoe je dat kunt uiten? Of hoe je conflicten op een voordelige, gezonde en niet-kwetsende manier kunt oplossen?


Het zou helpen o.a. deze vaardigheden te leren.


De methoden en benaderingen (manieren/werkwijzen) van relaties verwerkt in de module ‘Levenslessen’ komen voort uit wetenschappelijk onderzoek. Het zijn de feiten over hoe relaties op een positieve, gezonde en blijvende manier kunnen werken. Goede relaties helpen om gelukkiger, gezonder en langer te leven.



SPROOKJES



We gaan ervan uit dat relaties op gevoel moeten verlopen en dat romantiek en verbondenheid met anderen gewoon vanzelf moeten komen, en dat we een goddelijk idee moeten hebben over hoe we vriendelijk en respectvol moeten zijn in onze relaties. Dat is zo'n beetje waar een 'ze leefden nog lang en gelukkig'-sprookje om de hoek komt kijken. Dat klinkt allemaal prachtig, maar het is niet waar. Het is kletspraat.

De manieren die heel goed werken zijn gewoon niet zo vanzelfsprekend voor de meesten van ons. We zijn niet gemaakt om de hele tijd vriendelijk of begripvol te zijn, vooral wanneer we het gevoel hebben dat we onszelf verdedigen tegen kritiek, of wanneer we zo boos zijn. Het wordt door belemmerende emoties moeilijk om respectvol of goed doordacht zaken over te brengen. Soms zijn we zelfs opzettelijk onvriendelijk of hatelijk vanwege negatieve gedachten en gevoelens die we over anderen ervaren, vooral als we die gevoelens hebben opgekropt.


Maar prettige relaties vragen om begrip en positieve bedoelingen, zodat je op een respectvolle manier kunt overbrengen wat je bezig houdt met iedereen met wie je omgaat. Ze verlangen een bewustzijn hoe je onaardig of kwetsend gedrag kunt vermijden en hoe je negatieve gevoelens om kunt zetten in positieve groei binnen relaties. En dat betekent dat je moet weten hoe relaties werken.



HOE RELATIES WERKEN



Relaties zijn altijd in beweging. We zullen altijd een of andere botsing of meningsverschil hebben, of dat nu met een collega, een vriend, een familielid of je partner is. Alle mensen maken ruzie of hebben flinke discussies van tijd tot tijd. Men kan ook onenigheid krijgen met misschien wel vrienden, broers en zussen, ouders en collega's, of misschien zit iemand op dit moment in een nare situatie.



Het is niet de vraag of je problemen gaat krijgen, maar wanneer


Meningsverschillen, groot of klein, zullen zich voordoen in relaties. Het is belangrijk om te weten hoe je goed omgaat met dit soort conflicten, zodat je betere relaties kunt opbouwen met iedereen die je tegenkomt. En, eerlijk gezegd, zul je niet altijd gelukkig zijn in je relaties. Geluk is altijd veranderlijk en voorwaardelijk (er zit een eis aan vast), en je zult altijd een paar moeilijke momenten hebben met collega's of vrienden met wie je normaal gesproken goed kunt opschieten. Sommige van je beste relaties - bijvoorbeeld met naaste broers of zussen, beste vrienden, ouders of (uiteraard) je partner - zullen je uitdagen. Je zult in bijna iedereen die je ontmoet en met wie je contact hebt tekortkomingen zien. Zij zullen de jouwe zien, maar weten hoe je die kunt accepteren en hoe je er omheen kunt werken. Dat is de sleutel tot het opbouwen van vaste relaties.


Bijvoorbeeld:

Je klasgenoot/partner/werkgever/moeder kan moeilijk zijn om mee samen te werken/leven, en misschien persoonlijkheidsverschillen. Alle relaties hebben dat, wat leidt tot problemen die misschien niet kunnen worden opgelost, maar wel vruchtbaar, werkbaar kunnen worden gemaakt.



“Als jij niet weet hoe je goed met verschillen tussen jou en een ander omgaat, kan je

eindigen in een moeilijke relatie die jouw vooruitgang tegenhoudt”



Om meerdere redenen bespreken we de hoofdregels en belangrijkste feiten m.b.t. relaties. Hoewel onderzoek is gebaseerd op romantische relaties, kun je deze manieren toepassen op alle soorten relaties in je leven. Zelfs je relatie met geld, eten, studie, carrière, enz,


Hoe zorg je ervoor dat je jezelf goed voelt en blijft voelen?

Waarom is de relatie die je hebt met een ander, altijd een afspiegeling van de relatie die je hebt met jezelf?

Als je een ander niet kunt zeggen hoe diegene anders moet doen en denken, hoe kan je de ander dan wel veranderen? Want, dat kan wel!

Hoe geef je feedback aan een klasgenoot/geliefde/baas/ouders/vrienden?

Hoe kun je je automatische reactiepiloot uitschakelen en waarom is dat eigenlijk goed om te doen?

Hoe kun je het beste omgaan met jouw gevoelens? En hoe met negatief gedrag van een ander?

Kan je een relatie helemaal zelf maken zoals je hem wilt hebben? Jazeker!

Hoe kun je het beste met meningsverschillen omgaan?

En hoe houd je een relatie op korte termijn maar ook in de verre toekomst goed?

Etc.



TOT SLOT



Terwijl we allemaal de mogelijkheid hebben om enorme voldoening en geluk in onze relaties te vinden door kennis te gebruiken, zullen we ook in staat moeten zijn om samen te groeien en een groter begrip en empathie voor elkaar te ontwikkelen. En in een groter verband, als we het hebben over het creëren van een betere wereld en het opbouwen van meer liefde in de mensheid, dan is het de plicht van ons allemaal om te leren hoe relaties werken en om die kennis te gebruiken om de best mogelijke relaties te creëren op alle gebieden van ons leven.



Is dat niet wat de wereld op dit moment echt nodig heeft?



XXX


Het is mijn missie wetenschappelijke kennis op het gebied van relaties vertaald in heldere taal en video’s, te delen met scholieren. Door het zelfbewustzijn van leerlingen te stimuleren ontstaat de beste preventie voor wat iedereen in relaties te wachten staat, namelijk; pijn, angst en frustratie. Momenteel verzorg ik (voorheen docent 1e graad LO) "Levenslessen" op middelbare scholen in Leiden. Ook geinteresseerd? Neem gerust contact op, ik vertel graag meer.


“Plan for what is difficult while it is easy; do what is great while it is small.” - Sun Tzu.



bottom of page