top of page
  • Foto van schrijverIra Slikker

Ben jij er echt klaar voor om te scheiden?

Bijgewerkt op: 11 mrt. 2021
De redenen dat mensen scheiden zijn divers; soms hebben mensen jarenlang geworsteld en zien ze geen uitweg meer, andere keren ligt er een recente, pijnlijke gebeurtenis aan ten grondslag. Mensen die bij mij komen, hebben daar hun eigen redenen voor. Sommigen wensen begeleiding in het scheidingsproces, omdat ze het zo goed mogelijk willen doen voor henzelf en de kinderen. Echter hebben velen één ding gemeen; ze lijden, omdat de knoop die ze doorgehakt hebben hen niet de voldoening geeft die ze verwachtten. De gewenste rust blijft uit, omdat de denkwijze die de relatie op de spits heeft gedreven hen niet verder kan helpen. Het zijn juist de onbeantwoorde vragen, de twijfel en de sluimerende open einden die een gezonde afsluiting zo moeilijk maken.


Geen steen op de andere laten

Wanneer mensen uit elkaar gaan, zonder allereerst de uitdagingen die daarbij horen volledig aan te gaan, brengt dat risico’s met zich mee. Onafgemaakte processen kunnen verstrekkende en vaak onvoorziene gevolgen hebben. Enerzijds zijn daar de vechtscheidingen, ouderverstotingen, kinderen die geen contact meer hebben met (een van) hun ouders, depressies, advocaatkosten die de pan uit rijzen en verliezen van sociale contacten. Anderzijds lopen mensen de kans dat scheiden, achteraf bezien, helemaal niet de juiste beslissing blijkt te zijn. Het kan zomaar zijn dat onvoorwaardelijk en intensief werken aan problemen, en dus bij elkaar blijven, de juiste beslissing is.


Problemen zijn vaak complex en gelaagd, maar erachter komen of mensen echt klaar zijn om te scheiden, is betrekkelijk eenvoudig.

Quick Scan

Ik heb hiervoor een ‘Quick Scan’ ontwikkeld. De Quick Scan bestaat uit één intensief gesprek (ook online mogelijk) waaruit een 100% betrouwbaar en duidelijke antwoord komt op de vraag of je op dit moment goed doet aan scheiden. Wanneer het antwoord ‘ja’ blijkt te zijn, kun je zonder boosheid, frustratie of pijn de scheiding in werking zetten. Het antwoord is ‘nee’, zodra naar voren komt dat je onafgemaakte zaken hebt. De scan geeft aan welke specifieke aspecten aandacht nodig hebben. Hierdoor kun je gericht, samen of alleen, direct de juiste vervolgstappen zetten. De praktijk leert dat het goed mogelijk is een relatie, waarbij zelfs al één of beide partners met één been buiten de relatie staan, te reanimeren tot een bloeiende, waardevolle liefdesrelatie.

De situatie waar je nu in zit zal voorbijgaan. Maar, de keuzes die je nu maakt kunnen het leven van jezelf, je partner en kinderen voor altijd veranderen.


Comentários


bottom of page