top of page
  • Foto van schrijverIra Slikker

Samengesteld gezin: over vechten, vallen en opstaan

Wanneer je een samengesteld gezin gaat vormen heb je veel antwoorden nodig. En, het liefst zo snel mogelijk weet ik uit eigen ervaring. Vragen als: Hoe speel ik zowel moeder als vader? Hoeveel kan ik van mijn kind eisen tijdens de echtscheidingsovergang? Welke rol speel ik met mijn stiefkinderen? En nog veel meer vragen.

Het is moeilijk om dingen door de ogen van iemand anders te zien als je niet in hun schoenen hebt gelopen. Of je nu de stiefouder bent of je partner die in die rol zit, praat vaak over hoe het gaat en wat de ervaring is vanuit het oogpunt van de ander. Als jullie beiden goede bedoelingen hebben en een liefdevol hart, kan dit worden uitgewerkt. Een biologische ouder kan krijgen wat hij nodig heeft om zijn kinderen te beschermen. Een stiefouder kan de tijd krijgen die hij of zij nodig heeft om de relatieopbouwende leercurve te doorlopen. De sleutel is om te onthouden dat de kinderen ongevraagd meevaren op dit bootje. Kinderen kregen geen kans om te kiezen of ze een nieuw familielid wilden, dus er moet veel zorg en geduld opgebracht worden om hen te helpen zich aan te passen aan de situatie.

We zijn allemaal op een bepaald moment in ons leven geholpen. Ook mijn eigen samengestelde gezin opbouwen ging niet zonder slag of stoot, maar wel hand in hand. Durf vragen te stellen. Er zijn antwoorden op elke vraag. Moed wordt niet bepaald door degenen die vochten en niet vielen, maar door degenen die vochten, vielen en weer opstonden.


Comments


bottom of page