top of page
  • Foto van schrijverIra Slikker

9 vragen die je jezelf moet stellen om te kunnen leren van je laatste relatie

Voordat je besluit een serieuze fase met je geliefde in te gaan, is het verstandig een "autopsie" op je vorige relatie uit te voeren. Misschien heb je al vroeg iets gedaan dat je relatie besmette en het lot bezegelde zonder dat je het door had. De onderstaande vragen helpen je een gezonde kijk op je liefdesgeschiedenis te krijgen - met eigendom van problemen die je hebt veroorzaakt - en je meer bewust te worden van wat er beter kan in de toekomst.


  1. Identificeer wat jouw problemen en frustraties waren in je vorige relatie.

  2. Schrijf de problemen op die je ex-partner met jou had. Wees eerlijk tegen jezelf.

  3. Schrijf 10 kernachtige beweringen op voor de pijn die je nog steeds voelt en de wonden die je nog steeds hebt. Nogmaals, eerlijk zijn is essentieel.

  4. Verzoen elke verklaring met de bijbehorende pijn. Vraag jezelf af: Wat was mijn rol in elk van deze situaties? Accepteer en draag 100% verantwoordelijkheid voor de keuzes die jij hebt gemaakt.

  5. Welke keuzes heb je gemaakt die hebben geleid tot het resultaat, het stranden van de relatie?

  6. Je leert mensen hoe ze met je om moeten gaan. Heb jij je ex-partner geleerd jou minderwaardig te behandelen?

  7. Wat moet jij veranderen om over je laatste relatie heen te kunnen komen? Hoe kun je de pijn te boven komen?

  8. Wat uit je laatste relatie wil je graag achter je laten? Pas wanneer je datgene erkent, kun je actie ondernemen om herhaling te voorkomen.

  9. Je hebt emotionele afsluiting nodig. Om dat te bereiken, moet je uitzoeken wat je "minimale effectieve respons" moet zijn - het minste wat je kunt doen om de afsluiting te krijgen. Het kan zijn dat je behoefte hebt aan schreeuwen, gedachten op papier te zetten, of praten met je ex-partner of een relatiecoach. Welke stappen het ook zijn, als je daarmee het gevoel krijgt voor jezelf op te komen, zet ze!

Comments


bottom of page