top of page
  • Foto van schrijverIra Slikker

Lees hoe jij je op een nieuwe liefde kunt voorbereiden

Dit artikel gaat over wat je kunt doen ter voorbereiding op een serieuze liefdesrelatie. Want wanneer alleenstaand zijn of een oppervlakkige relatie niet is wat je wil, dan zul je het anders moeten doen. Je zult moeten veranderen wat je van binnen doet. Wellicht kun je de lockdown zo toch nog aan de liefde besteden, namelijk aan de liefde voor jezelf. Want een waardevolle liefdesrelatie, begint altijd bij een goede relatie met jezelf.


Fundament

Als je een liefdesrelatie om de goede redenen wilt hebben (meer daarover in mijn blog ‘Single? Laat je niet gek maken!’), dan zul je zelf de liefde van een ander waard moeten zijn en waardevol moeten zijn. Je kunt jezelf verrijken middels een goede voorbereiding. Door allereerst je eigen fundament zo stevig en betrouwbaar mogelijk te maken zodat een liefdesrelatie daarop gebouwd kan worden en je er zelf indien nodig op terug kunt vallen.


Het is jouw leefstijl, het zijn jouw beslissingen, die aan jouw basis ten grondslag liggen. Ze zullen op de een of andere manier gedrag bij je toekomstige partner opwekken, handhaven of toestaan. Keuzes die je actief en consistent maakt waardoor je je liefdesrelatie opbouwt en in stand houdt. Je mindset en houding waarmee je dingen gaat doen, zullen minstens net zo belangrijk worden als je daden. Want wat doe je bijvoorbeeld wanneer er iets niet goed voelt in het prille begin van de relatie? Wat ga je doen als je het niet met elkaar eens bent? Kun je goed problemen oplossen? Of wist je nog niet dat dat vaak helemaal niet kan? Herken en erken jij je eigen destructieve kanten, die je net als iedereen hebt en meebrengt in de relatie? En heb je ooit geleerd hoe je je relatie moet onderhouden en wat je moet doen als het niet goed gaat, en wat dat ‘niet goed’ eigenlijk is?


Voorkomen is altijd beter dan genezen

Juist daarom werkt het uitermate preventief om voordat een nieuwe liefde zich aandient, erachter te komen dat je voor de volle 100% zelf verantwoordelijk bent voor hoe de liefdesrelatie zich zal gaan ontwikkelen. En hoe je die ontwikkeling zelf beïnvloedt. It takes two to tango, natuurlijk, maar wanneer je in staat bent waardigheid en respect af te dwingen en geen genoegen te nemen met iets anders in je liefdesleven dan wat je eigenlijk wil en nodig hebt, kan de liefde pas ontluiken. Als je hulp zoekt zal dat mijn eerste doel zijn om je in zo’n positie te brengen zodat je je nieuwe relatie alle mogelijk voordelen kunt meegeven.


Uitkomstbepalende factor

Er is dan ook maar 1 uitkomstbepalende factor voor het verkrijgen van een waardevolle liefdesrelatie, en dat ben jij. Niet je toekomstige partner of wie dan ook, maar jij en jij alleen. Het is jouw set van integrale attitudes gebaseerd op wie je bent, jouw stijl van betrokkenheid die de achtergrond zal worden van al hetgeen er in je liefdesleven gaat afspelen. Je toekomstige liefdesrelatie is niet wat er na de lockdown gaat gebeuren, maar wat jij met een goede voorbereiding gaat doen, denken en voelen.


Comments


bottom of page