top of page
  • Foto van schrijverIra Slikker

Kinderen en hun behoeften tijdens en na een scheiding

Bijgewerkt op: 31 aug. 2021

De Kinderboekenweek 2020 is net afgelopen!

De Gouden Griffel, de prijs voor het best geschreven kinderboek van 2020, gaat deze week naar de dichtbundel Uit elkaar (Bette Westera, Sylvia Weve). De gedichten gaan over liefde, en hoe die voorbij kan gaan. Het thema echtscheiding is in veel kinderlevens aan de orde. Dit moeilijke onderwerp wordt op een luchtige en speelse manier behandeld. Een prachtig boek voor alle kinderen, waarvan de ouders uit elkaar gaan, in scheiding liggen of gescheiden zijn. Wat kun je als ouder, behalve praten en voorlezen, nog meer doen om je kind in deze moeilijke periode zo goed mogelijk te begeleiden?

Een goede voorbereiding is het halve werk

Natuurlijk denk je goed na over wat op zakelijk gebied komen gaat (ouderschapsplan, scheidingsplan), zaken die alleen jou en je partner aan gaan. Maar hoe bereid je je voor op wat je als ouder moet en kunt doen om gezond gescheiden verder te kunnen gaan?

Dit vraagt van jou om je met hart en ziel volledig en onvoorwaardelijk te concentreren op jouw rol als ouder. Alleen zo komt iedereen met zo min mogelijk schade uit deze moeilijke periode. Hoe kun je de behoeften van jullie kinderen blijven zien, als je zelf in zware tijden verkeerd? Dat zal zeker veel van je gaan vragen, dus maak jezelf van te voren sterker en verdiep je alvast in de behoeften van kinderen in deze fase en door te weten waarop je moet letten. Symptomatische trekken als irritaties, meer huilen, bang zijn en dalende schoolprestaties zijn waarschuwingstekens waar je op moet reageren. Wanneer je bewust open staat voor het opvangen van signalen en verlangens van je kind en je hierop richt, ben je ook veel beter in staat om aan de behoeften te voldoen.

Voorbeelden van behoeften van kinderen zijn:

  • Een kind heeft altijd behoefte aan een stabiele ouder die krachtig is en alles aan kan. Of je dat nu kunt of niet, je moet je op je best gedragen voor je kind, desnoods met een masker op. Kinderen zijn ongerust over ouder(s), zeker als ze merken dat het niet goed met je gaat. Ze kennen je beter dan jij jezelf kent en pikken emotionele toestanden moeiteloos op. Verzeker je kind van jouw kracht, jouw capaciteit alles aan te kunnen. Als je dat doet, maak je het voor kinderen mogelijk weer te ontspannen en kind te zijn.

  • Een ander voorbeeld is de behoefte aan structuur. Met het verlies van duidelijke leiding in het gezin, gaan kinderen de nieuwe samenstelling checken en uitproberen. Dit is de slechtste tijd om gewoonten te doorbreken of je kind te verwennen. Dwing discipline af, beloon met de juiste middelen gewenst gedrag. Kinderen hebben behoefte aan hetzelfde, hetzelfde van vroeger, ze hebben er behoefte aan te ervaren dat de wereld gewoon door draait en dat zij er onderdeel van zijn.

  • Laat kinderen kind zijn. Te vaak dienen kinderen als schild of als redder voor ouders in crisis. Kinderen mogen nooit de taak krijgen jouw pijn op te lossen. Belast kinderen dus niet met situaties waar ze geen controle over hebben en houd de ‘grote-mensen-zaken’ dus bij hen weg.

Het voorbeeld van veerkracht

Wanneer je de belangrijkste behoeften van kinderen negeert of verkeert aanpakt, zullen ze blijvende schade veroorzaken. Laat zien dat je een sterke, veerkrachtige ouder bent. Een ouder die de agenda van de kinderen boven zijn eigen agenda stelt. En wanneer je dat niet bent of niet kunt, is dat geen schande, maar het is wel zaak jezelf zover te krijgen. Schakel hulp wanneer je dat nodig hebt, we zijn allemaal op een bepaald moment in ons leven geholpen.

Samen ouders zijn….natuurlijk!

Als je de behoeften van jullie kinderen centraal stelt, geef je een geschenk waar zij hun hele leven iets aan hebben. Hun allerliefste wens, is dat hun vader en moeder als vrienden met elkaar om kunnen gaan. Dat jullie beiden op verjaardagen en andere belangrijke gelegenheden komen. Of bij gewoon dagelijkse momenten samen kunnen komen, zonder dat er spanning is. Wat zij het liefst hebben, kun je geven, want die mogelijkheid heb je. Het enige wat je hoeft te doen, is je goed voorbereiden op wat komen gaat. In 4 gesprekken vertel ik wat ik denk dat de waarheid is over wat een ouder moet en kan doen om gezond gescheiden verder te kunnen gaan. Beleefd zijn en de agenda van de kinderen nastreven in plaats van je eigen agenda is een van die feiten. Want dat is alles wat ze nodig hebben om gelukkig te zijn. Dat betekent niet dat het gemakkelijk zal zijn, maar het is goed te doen.


Comments


bottom of page