top of page
  • Foto van schrijverIra Slikker

Hoe stop je met constant ruziemaken over kleine dingen?

Hebben jullie constant grote ruzies over kleine dingen en lukt het niet daarmee te stoppen? Voortdurend ruziemaken gaat op je zenuwen werken en laat elke keer een vuiltje achter. Als het kibbelen lange tijd aanhoudt, stapelen deze zich op. Met als gevolg dat bestaande problemen groter worden en nieuwe problemen ontstaan.


De reden dat je ruzie maakt, is dat je er een enorme beloning voor krijgt, anders zou je het niet doen. Niemand doet iets voor niets. Je moet jezelf daarom de vraag stellen welke zieke kick je ervan krijgt. Zodra je weet wat je beloning is, kun je die wegnemen en je doel veranderen. Je doel is om samen tot een overeenstemming te komen. Om dat doel te bereiken moet je ervoor kiezen om verschillen te omarmen. Vier jullie verschillen en deel overeenkomsten in plaats van ze een struikelblok te laten zijn. Door te besluiten dat je het samen niet eens zult worden, creëer je een win-win situatie.

Wanneer het belang van jezelf niet in verhouding staat tot waar de ruzie om gaat, houd jezelf dan in. Vraag jezelf op zo’n moment af of je liever gelijk hebt of gelukkig bent. Je hoeft niet elke keer boos te worden, ook al heb je daar het recht toe. Daarnaast kun je samen een afspraak maken over grenzen. Spreek bijvoorbeeld af dat je over kleine zaken 5 seconden praat, en daarna de kwestie laat rusten. In plaats van negatief te reageren op je partner, kun je je gedrag ook omdraaien. Door positieve bijdragen te leveren aan de relatie verander je de dynamiek. Laat geluk het gevolg zijn van deze inspanningen.Comments


bottom of page