top of page
  • Foto van schrijverIra Slikker

“Het gaat al een tijdje niet zo goed, en mijn partner wil niet praten”

Bijgewerkt op: 20 mei 2020


“Mijn partner wil niet praten, wat kan ik nu doen?”, of, “We worstelen al lang en relatietherapie heeft ook niet geholpen, maar ik kan zo niet meer verder”. Het is een greep uit uitspraken van mensen die vertellen dat hun partner om welke reden dan ook, geen fiducie (meer) ziet in hulpverlening. De mensen die wel verbetering in hun relatie en leven willen, zien daardoor geen uitweg meer. Ten onrechte, die is er wel!

De eerste stap begint met het stellen van een cruciale vraag aan jezelf; kies je ervoor jullie relatie en jouw leven nog langer te parkeren, besluit je dat je op deze manier geen minuut langer in de relatie blijft of wil je de relatie verbeteren? Als je ervoor kiest alles bij het oude te houden, krijg je meer van hetzelfde. Het verleden is een goede voorspeller voor de toekomst. Echter, problemen hebben nare eigenschappen. Enerzijds worden ze pas opgelost wanneer je ze oplost, anderzijds worden ze met de tijd complexer en groter. Wanneer je deze situatie een halt wil toeroepen, zul je voor de volle 100% en direct in actie moeten komen. Dat doe je door het heft in eigen handen te nemen. Dat betekent dat je niet afwacht wat je partner gaat doen of wat er gaat gebeuren, maar dat jij nu besluit wat jij direct gaat doen. Hier kun je professionele hulp bij inschakelen omdat je het beste wil voor jezelf, je partner en eventueel kinderen.

Afgezien van het feit dat het opluchting kan geven en fijn kan zijn om ongecensureerd te praten met een buitenstaander, word je ook aan het denken gezet. Doordat je aangespoord wordt anders te denken, verandert je motivatie. En wanneer je motivatie verandert, verandert je gedrag mee. En dat heeft zijn weerslag op je partner. In mijn praktijk stapt niet zelden de ‘onwelwillende’ partner, die in een eerder stadium afwijzend tegenover professionele hulp stond, op een later moment wel in. Maar wat als mijn partner blijft hangen in het oude? Dan weet je na afloop van een traject precies wat het antwoord is op je eigen vraag.

Comentarios


bottom of page