top of page
  • Foto van schrijverIra Slikker

Geweld binnen je relatie: 'Exit plan en codewoord'

Bijgewerkt op: 15 okt. 2020

Er is weinig in een liefdesrelatie dat je niet kunt herstellen. Eén uitzondering daarvan is huiselijk geweld. Wanneer er geweld tegen je gebruikt wordt, of je bent zelf iemand die misbruikt, moet je direct, ongeachte de situatie waar je in zit, de relatie beëindigen. Want liefde doet geen pijn. Nooit.


VEILIG plan

Als je een relatie hebt en iemand valt je aan, slaat je in elkaar, bedreigt je, verstikt je, slaat je, misbruikt je fysiek, is seksueel gewelddadig, dan moet je zo snel mogelijk weg komen*. Dat kun je doen door te beginnen met het maken van een veilig exit plan. Een veilig plan, want de komende weken die na je vertrek volgen, zijn de gevaarlijkste weken die je ooit met een misbruiker hebt doorgebracht. Dat klinkt misschien raar, omdat je fysiek niet meer bij je partner in de buurt bent, maar mensen die geweld gebruiken zijn uit op controle.


Wanhoop

Fysieke misbruikers zijn aan het controleren. Wanneer je niet meer te controleren valt, niet meer beschikbaar bent, is de kans groot dat je partner in paniek raakt. De behoefte aan controle, de radeloosheid en onzekerheid stapelen zich zo op waardoor de frustratie groter dan ooit tevoren kan worden. Met als gevolg dat je partner verschrikkelijk wanhopig wordt en meer vreselijke dingen kan doen. Om die reden is een veilig uitgangsplan nodig, en dat is bijvoorbeeld terug gaan naar je ouderlijk huis niet. In een wanhoopspoging controleren ze verder op vaak voor hen logische plekken, en dat is het moment waarop mensen ernstig gewond kunnen raken.

Codewoord ‘Masker 19’

Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen hulp vragen bij apotheken door een codewoord te gebruiken. Als iemand bij de apothekersbalie dat woord gebruikt, is het duidelijk dat hij of zij hulp nodig heeft en brengt de apotheker hem of haar in contact met hulpverleners. Als de betrokkene samen met een ander de apotheek bezoekt, neemt de apotheker zelf contact op. Het codewoord is ‘Masker 19’ en is in het leven geroepen door het Ministerievan Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de hulporganisatie Veilig Thuis en apothekersorganisatie KNMP.


* De definitie van huiselijk geweld luidt: “Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke- of familiekring van het slachtoffer wordt gepleegd. Hieronder vallen lichamelijke en seksuele geweldpleging, belaging en bedreiging (al dan niet door middel van, of gepaard gaand met, beschadiging van goederen in en om het huis)."



bottom of page