top of page
  • Foto van schrijverIra Slikker

Als iemand je laat gaan, moet je gaan


“Ik ga je verlaten”. Misschien komt deze boodschap als een grote schok, misschien voel je het al een tijdje aankomen. Hoe dan ook; het doet pijn, verschrikkelijk pijn, als je partner je wil verlaten wanneer jij niets liever wilt dan samen de toekomst delen. Mogelijk ben je bang, voel je je gekwetst of ben je gefrustreerd. Uiteenlopende emoties steken de kop op en maken je erg van streek. Je wereld staat op zijn kop.

En toch moet je verder. Hoe je dat doet hangt nu helemaal van jou af. Aan gevoelens kun je niets doen, maar wel aan de manier waarop je ermee omgaat. Huil, praat erover, schrijf op waarom je je zo ongelukkig voelt, schreeuw het desnoods uit. Maar, keer je niet tegen je partner. Word daarna kalm, verman jezelf, haal diep adem en besluit dat ondanks het besluit van je partner, jij de keuze zal accepteren en respecteren. Dat betekent niet dat je het met elkaar eens moet zijn, het houdt alleen in dat je niet gaat strijden. Je kiest voor jezelf in plaats van het najagen van je partner. Want, als iemand jou niet wil, kan niets hem of haar doen blijven.

De manier waarop je tegen het ‘verlaten worden’ aankijkt, kan je helpen deze moeilijke periode door te komen en je toekomst, die je nu misschien helemaal niet ziet, positief te beïnvloeden. Vraag jezelf eens af: “Zou ik willen dat iemand bij mij blijft die niet van mij houdt?”, of “Wil ik blijven bij iemand van wie ik niet houd?” Je verdient toch iemand die van jou houdt? Als de liefde voorbij gaat, zegt dat niets over jou. Alleen dat jullie niet langer bij elkaar passen, niet aan wie dat ligt.

Vergeving is het opgeven van de hoop dat het verleden en de toekomst anders hadden kunnen zijn. Door je partner die je pijn heeft gedaan te vergeven, ben je niet alleen in staat het verleden achter je laten, maar ontstaat er ook ruimte om je te richten op de toekomst en nog belangrijker: het hier en nu. Wanneer je dit niet voor elkaar krijgt, blijf je jezelf in de weg staan, ontneem je jezelf een mooie toekomst. Wees daarom sterk en slim genoeg om te weten wanneer je hulp nodig hebt en moedig genoeg om erom te vragen.

Het is het moeilijkste wat er is, het proces van afscheid nemen, het hoort nu eenmaal bij de liefde en het leven. Maar, het mooiste is wanneer je weer gelukkig vol vertrouwen de toekomst in kunt gaan en tegen je ex-partner kunt zeggen “Dank je wel voor de mooie tijd, ik heb veel geleerd en ik zal het nooit vergeten”.


Comments


bottom of page